sobota, 27 października 2012

Kurczak Tso

Składniki na marynatę:
500 g filetów z kurczaka, umytych i pokrojonych w kostkę
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 jajko, lekko ubite
1 łyżeczki skrobi kukurydzianej
biały i czarny pieprz do smaku

Składniki na sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
1 łyżka cukru
3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody
1 łyżka startego imbiru
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Pozostałe:
3 szczypiory od dymki
5-10 małych suszonych papryczek chili
sezam do posypania
olej do smażenia

W misce połączyć łyżkę sosu sojowego, olej sezamowy, jajko i skrobię. Włożyć kurczaka, wymieszać i odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki oprócz skrobi. W woku rozgrzać olej i smażyć po 4-5 kawałków kurczaka. Każdy usmażony kawałek odkładać na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie kawałki kurczaka są już usmażone rozgrzać w woku dwie łyżki oleju, wrzucić dymki, papryczki chilli i smażyć 30-45 sekund. Dodać kurczaka, zalać sosem, wszystko dokładnie wymieszać, a na końcu dodać skrobię. Smażyć chwilkę aż sos zgęstnieje.

Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz