Składniki na marynatę:
500 g filetów z kurczaka, umytych i pokrojonych w kostkę
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 jajko, lekko ubite
1 łyżeczki skrobi kukurydzianej
biały i czarny pieprz do smaku
Składniki na sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
1 łyżka cukru
3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody
1 łyżka startego imbiru
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Pozostałe:
3 szczypiory od dymki
5-10 małych suszonych papryczek chili
sezam do posypania
olej do smażenia
W misce połączyć łyżkę sosu sojowego, olej sezamowy, jajko i skrobię. Włożyć kurczaka, wymieszać i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki oprócz skrobi. W woku rozgrzać olej i smażyć po 4-5 kawałków kurczaka. Każdy usmażony kawałek odkładać na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie kawałki kurczaka są już usmażone rozgrzać w woku dwie łyżki oleju, wrzucić dymki, papryczki chilli i smażyć 30-45 sekund. Dodać kurczaka, zalać sosem, wszystko dokładnie wymieszać, a na końcu dodać skrobię. Smażyć chwilkę aż sos zgęstnieje.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz