czwartek, 25 października 2012

Schab po bawarsku

Składniki:
500 ml piwa jasnego
1 kg schabu
liść laurowy
ziele angielskie
tymianek
2 ząbki czosnku
2 pory
1 cebula
3 marchewki
seler
natka pietruszki
smalec (olej)
sól, pieprz


Schab pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem a następnie podsmażyć na patelni (zrumienić) ze wszystkich stron. Warzywa pokroić i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Doprawić solą i pieprzem.

Spód brytfanki (lub naczynia do zapiekania) lekko natłuścić i wyłożyć na niego ziele angielskie, tymianek, liść laurowy i połowę podsmażonych warzyw. Do tak przygotowanego naczynia położyć podsmażony schab. Pozostałe na patelni warzywa zalać piwem i zostawić, aż do momentu kiedy zacznie się gotować. Następnie położyć warzywa na mięsie i całość zalać sosem piwnym.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz