sobota, 27 października 2012

Ryż z kurkumą

Składniki:
2 łyżki masła
1 mała cebula pokrojona w kostkę
150g białego ryżu
400ml wrzącego bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka suszonego koperku lub 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
sok i starta skórka z 1/4 cytryny

Na patelni na maśle zeszklić cebulę. Dodać surowy ryż i smażyć przez ok. 1 minutę, aż ryż pokryje się masłem. Wlać bulion warzywny, wymieszać i dusić na małym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 15-20 minut. Dodać kurkumę, szczypiorek, koperek oraz sok i skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz