wtorek, 23 października 2012

Skrzydełka w miodzie

Składniki:
8-10 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnięte
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
pół szklanki rosołu
szczypta mielonego imbiru

Skrzydełka obgotowujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i miód, jak się lekko zrumieni dodajemy skrzydełka i czosnek. Smażymy 2 minuty. Wlewamy rosół i sos sojowy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę i smażymy obracając co jakiś czas skrzydełka aż sos wyparuję (zostaję na patelni gęsta aromatyczna masa, która oblepia skrzydełka. Następnie posypujemy imbirem i smażymy jeszcze 1 minutę.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz