czwartek, 7 kwietnia 2011

Czekoladowe ciasteczka z miętą

Składniki (na 18-21 ciastek):

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty

szczypta soli

2 jajka

1/4 szklanki stopionego masła (ok. 80-100 g).


W misce połączyć wszystkie suche składniki włącznie z miętą. Stopione i przestudzone masło połączyć z jajkami i wlać je do składników suchych. Zagnieść ciasto (ja dałam 90 g masła i musiałam dosypać trochę mąki, żeby ciasto dało się uformować w kulę). Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (o wadze 35 g). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach (na jednej blasze 9 sztuk - trzy rzędy po trzy kuleczki). Piec w 180 st.C przez 10 minut (nie dłużej, bo będą za suche). Studzić na blasze, bo gorące, tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie. Przepis z "Przy kuchennym stole" .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz