piątek, 8 kwietnia 2011

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Składniki:

1 słoik litrowy suszonych grzybów

1 kg kiszonej kapusty

1 marchewka

1 pietruszka

sól i pieprz

3 łyżki oliwy

3 cebule, pokrojone w kosteczkę


Przygotowanie: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce. Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz