wtorek, 5 kwietnia 2011

Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki pulpety:

600 g mielonego mięsa drobiowego

1 spora cebula

1/2 pęczka koperku

4 łyżki bułki tartej

2 jajka

sól

1 litr bulionu


sos:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 szklanka rosołu (można użyć tego, w którym gotowały się pulpety)

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

pęczek koperku



Przygotowanie pulpetów: Koperek i cebulę posiekać (można ją zeszklić na łyżce oliwy, lub użyć surowej), wymieszać z mięsem, bułką tartą, roztrzepanymi jajkami i doprawić solą. Z powstałej masy uformować kulki o średnicy około 4 cm. Wkładać kolejno do wrzącego rosołu i gotować przez około 15 minut, do miękkości. Przygotowanie sosu:w garnuszku rozpuścić masło i wymieszać z mąką. Powoli, ciągle mieszając, dolewać szklankę rosołu w którym gotowały się pulpety. Podgrzewać 5 minut. Wlać śmietanę i wsypać posiekany koperek. Wymieszać (można zagotować). Podawać z pulpetami i kaszą jęczmienną (może być perłowa). Przygotowanie surówki:rzodkiewki umyć, zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku cukrem oraz solą.


Przepis z "Przy kuchennym stole"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz