Składniki pulpety:
600 g mielonego mięsa drobiowego
1 spora cebula
1/2 pęczka koperku
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
sól
1 litr bulionu
sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka rosołu (można użyć tego, w którym gotowały się pulpety)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
pęczek koperku
Przygotowanie pulpetów: Koperek i cebulę posiekać (można ją zeszklić na łyżce oliwy, lub użyć surowej), wymieszać z mięsem, bułką tartą, roztrzepanymi jajkami i doprawić solą. Z powstałej masy uformować kulki o średnicy około 4 cm. Wkładać kolejno do wrzącego rosołu i gotować przez około 15 minut, do miękkości. Przygotowanie sosu:w garnuszku rozpuścić masło i wymieszać z mąką. Powoli, ciągle mieszając, dolewać szklankę rosołu w którym gotowały się pulpety. Podgrzewać 5 minut. Wlać śmietanę i wsypać posiekany koperek. Wymieszać (można zagotować). Podawać z pulpetami i kaszą jęczmienną (może być perłowa). Przygotowanie surówki:rzodkiewki umyć, zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku cukrem oraz solą.
Przepis z "Przy kuchennym stole"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz