piątek, 25 marca 2011

Zupa z porów i ziemniaków

Składniki:
50 g masła
450 g ziemniaków
450 g pora (białych części, ale trochę zielonych też się przyda)
1 mała cebula
850 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
142 ml kremowej śmietanki
125 ml mleka
szczypiorek
Oczyszczone i obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę. Cebulę i pory pokroić w plasterki. Rozgrzać masło w garnku i dodać ziemniaki, cebulę i pora. Wymieszać z masłem i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie zarumienią się. Dodać gorący bulion i gotować całość przez kolejnych kilka minut (ziemniaki muszą być miękkie). Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Dodać 3/4 śmietanki i całe mleko. Zagotować wszystko i doprawić do smaku.
Odłożony kawałek zielonego pora pokroić w krążki i lekko podsmażyć na maśle. Gorącą zupę wlać do talerza lub miseczki, na środku ułożyć trochę podsmażonego pora, ozdobić pozostałą śmietanką i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz