środa, 2 marca 2011

Zapiekane muszle z mozzarellą

Składniki:
15 muszli makaronowych (conchiglioni)
1/2 kulki mozzarelli
150 g serka ricotta (twarożku)
2 pełne łyżki mascarpone
1/3 szklanki tartego parmezanu
1 małe białko jaja

Sos pomidorowy:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek, najlepiej podłużnych pelati
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
cukier
świeża bazylia
oliwa extra vergine do polania

Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć.
Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz