czwartek, 17 marca 2011

Sola po neapolitańsku

Składniki:
60 dag filetów z soli
sok z 1 cytryny
30 dag pieczarek
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów bez skórki
20 dag kwaśnej śmietany
bułka tarta
masło
sól, pieprz, cukier

Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem.
Cebulę obrać i pokroic w kosteczkę. Pieczrki obrać i pokroić. Natkę spłukać i posiekać (same listki, bez łodyżek).
Oliwę rozgrzać na patelni, poddusić cebulę, dodać koncentrat i pomidory z sokiem z puszki (pomidory lekko rozgnieść). Wrzucić pieczarki, natkę, wymieszać i wszystko razem lekko podgrzać. Przyprawić solą, cukrem, pierzem i ewentualnie sproszkowanym czosnkiem.
Masę pieczrkowo-pomidorową przłożyć do natłuszczonej formy, następnie ułożyć filety, przykryć śmietaną i na koniec posypać bułką tartą. Na wierz zestrugać masło. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 25 min. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz