piątek, 4 marca 2011

Sałatka Gyros

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
2-3 cebule
3-4 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
½ główki kapusty pekińskiej
majonez
keczup
przyprawa "Gyros"
olej lub oliwa
2 ząbki przeciśniętego czosnku
trochę słodkiej papryki

Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin). Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego z czosnkiem i papryką)
7 - poszatkowana kapusta

Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Przepis z "Zachciało mi się gotować"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz