czwartek, 17 marca 2011

Sałatka z rucolą i winogronami

Miodowy sos winegret:
1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki. Sałatka: 1/2 szklanki kaszki kuskus około 1/2 szklanki wrzącego bulionu po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii 2 garście rukoli (50 g) 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni 1/2 granatu, wyłuskane ziarenka 10 dojrzałych czerwonych winogron, przekrojonych na połówki i wypestkowanych około 60 g sera koziego, pokruszonego kilka łyżek tartego Parmezanu sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:
Przygotować Miodowy Sos Winegret (można zwiększyć proporcje sosu o połowę i nie dodawać czosnku). Kaszkę kuskus wsypać do salaterki i zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy, odstawić na 10 minut do namoczenia (kaszka powinna wchłonąć cały bulion i być sypka). Przemieszać i dodać świeże zioła, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde łodyżki i włożyć do salaterki z kaszką. Dodać orzeszki pinii, ziarenka granatu oraz winogrona. Wymieszać z kawałkami sera koziego. Przed samym podaniem polać sałatkę winegretem i posypać tartym Parmezanem. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz