środa, 2 marca 2011

Schab z pieczarkami w śmietanie

Składniki:
3 lub 4 cienkie plastry schabu (około 1 cm grubości), rozbite
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
1 pełna łyżka masła
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
200 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
3 łyżki sherry (wina likierowego)
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cieńsze filety (można poprosić też sprzedawcę o przepuszczenie mięsa przez specjalną maszynkę). Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do foliowego woreczka razem z mąką, potrząsnąć woreczkiem, aby mięso pokryło się mąką.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, smażyć mięso z każdej strony po około 3 - 4 minuty, na lekko brązowy kolor, zdjąć z patelni i odłożyć.
Rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oleju na drugiej patelni i zrumienić cebulkę. Dodać pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 5 - 8 minut. W międzyczasie nastawić makaron na gotowanie.
Do patelni z pieczarkami dodać sherry a za pół minuty wlać śmietankę, zagotować, włożyć mięso i posypać koperkiem. Gotować jeszcze przez 5 minut, podawać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.

Przepis z "Kwestii Smaku".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz