piątek, 25 marca 2011

Babka herbaciana

Składniki:
500 g mąki
160 g masła
200 g cukru
4 żółtka
2 szklanki mocnej herbaty
160 g rodzynek
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli

Składniki na lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w korytku o długości 20cm.Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz