środa, 2 marca 2011

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Skladniki:
150 g masła
2 łyżki miodu
175 g ciemnego cukru muscovado
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g ciemnej czekolady, roztopionej
2 jajka
sok i skórka z jednej pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć)

Masło utrzeć z syropem i cukrem do białości.Miksując dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz po jednym jajku.Powoli wlewać gorzką czekoladę.Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.Keksówkę o długości 20 cm posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piec 60 minut. Lekko przestudzić w formie.

Źródło: "White Plate"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz