piątek, 25 marca 2011

Wiejskie pierogi

Ciasto:
4 szklanki mąki
1-2 łyżeczek soli
1 łyżka oliwy/oleju
2 jajka, roztrzepane
ok. 2 szklanek wody

Farsz:
3 szklanki kaszy gryczanej
6 szklanek mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
70 dag białego sera
opcjonalnie: zeszklona cebulka, skwarki z boczku lub słoniny,

Przygotowanie:
Pogrzewam mleko w garnku i wrzucam przepłukaną kaszę z cukrem i solą. Gotuję aż kasza wchłonie płyn. Przestudzam. W tym czasie zagniatam ciasto. Z mąki formuję kopczyk, do którego wsypuję sól, wlewam oliwę i jajka. Najpierw mieszam widelcem, stopniowo dodając ciepłą wodę, potem wyrobiam ciasto rękami, aż stanie się elastyczne i miękkie. Odkładam ciasto przykryte serwetką by odpoczęło na ok. 30 minut. W tym czasie rozkruszam ser do przestudzonej kaszy. Doprawiam farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie miętą. Farsz powinien mieć delikatnie kleistą, niezbyt sypką konsystencję. Ciasto rozwałkowuję na cienkie płaty i wykrawam krążki, z których lepię pierogi. Po ulepieniu wszystkich zagotowuję wodę w dużym garnku, solę i gotuję pierogi partiami po ok. 3 minuty.

Przepis z "Kuchni Szczęścia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz