piątek, 25 marca 2011

Farsz do pierogów z mięsem

Farsz:
500 g cielęciny (np. udźca bez kości)
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
2 średnie cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Mięso przekrojone na pół gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 i 1/2 godziny (na pół godziny przed końcem dodajemy całe warzywa). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut nie rumieniąc. Ugotowane mięso razem z warzywami zmielić w maszynce do mięsa (sitkiem o średnich oczkach). Do zmielonego farszu dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Nadzienie wymieszać, a najlepiej wyrobić ręką. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub trochę bulionu cielęcego, w razie gdyby farsz okazał się za suchy i nie chciał się zlepiać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz