czwartek, 17 marca 2011

Łosoś z pieca

Składniki:
1 dojrzały nieduży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)
około 100 g filetów z łososia, bez skóry i ości
oliwa extra vergine
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz,
suszone oregano,
świeża bazylia
dobry ocet balsamiczny
opcjonalnie - 2 pomidorki koktajlowe do dekoracji
chrupiąca bagietka
Przygotowanie:
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona wraz z sokiem pozostawiając sam miąższ. Pokroić go w jak najmniejszą kosteczkę, wymieszać z posiekanymi listkami świeżej bazylii, 1 łyżką oliwy extra vergine i szczyptą suszonego oregano.
Łososia pokroić w poprzek na cienkie plastry, rozbić je tłuczkiem na jeszcze cieńsze. Ułożyć w kształt serca bezpośrednio na żaroodpornym talerzu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć salsą z pomidorów, udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na 5 minut. Podawać z bagietką, doprawiając solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem balsamicznym i oliwą extra vergine.

Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz