czwartek, 17 marca 2011

Biała ryba w aromatycznym sosie

Składniki:
60 dag filetu z białej ryby (np.morszczuka)
1 łyżka sosu sojowego
2 limonki, sok i skórka drobno starta (skórka do sosu)
1/2 łyżeczki nasion kuminu, ugniecionych w moździerzu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki nasion kolendry, świeżo ugniecionych w moździerzu
1 duża marchewka, pokrojona w słupki
1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
1 puszkę krojonych pomidorów (400 g.)
150ml mleczka kokosowego
1 limonka, sok i skórka drobno starta
szczypta cukru brązowego
garść natki kolendry, posiekanej
sól i pieprz do smaku
natka kolendry do dekoracji

Przygotowanie:
Rybę marynuję w sosie sojowym i soku z limonki przez min. 1 godzinę. Po tym czasie piekę w specjalnej torebce foliowej przez ok. 15 minut. Cebulę podsmażam na oliwie. Dodaję czosnek i kolendrę wraz ze skórką z limonek (zarówno tych z marynowania ryby, jak i trzeciej, z której sok, później dodałam do sosu) i smażę ok. 2 minut do uwolnienia aromatów. Po tym czasie dodaję paprykę i marchewkę i smażę je przez kilka minut, aż puszczą soki. Cały czas mieszam, by nie przypalić czosnku i przypraw. Dodaję pomidory i duszę ok. 10 minut na wolnym ogniu. Dodaję mleko kokosowe, sok z limonki, szczyptę cukru brązowego i smażę przez kilka minut. Już po wyłączeniu ognia dodaję natkę kolendry. Podaję z upieczoną w folii rybą. Na na drugi dzień upieczoną rybę pokroję w kawałki wielkości sporego kęsa i wrzucam do sosu, podgrzewając całe danie. Podaję udekorowane natką kolendry ze świeżo upieczonym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz