piątek, 8 kwietnia 2011

Pierś kurczaka w parmezanowej panierce

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 jajko

sól, pieprz

3 łyżki tartego parmezanu

3 łyżki bułki tartej

Dodatki:

12 młodych ziemniaków, oskrobanych i ugotowanych w lekko osolonej wodzie.

Surówka:

2 garście rukoli

4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki

2 szczypiorki wraz z cebulką, drobno posiekane

Kremowy sos chrzanowy:

1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka zmieszana z 2 łyżkami gęstej śmietany. Składniki surówki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie:

Z piersi kurczaka odcinam luźniejsze części, rozbijam tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych częściach. W jednym głębokim talerzu roztrzepuję jajko z solą i pieprzem. W drugim mieszam tarty parmezan z bułką tartą. Piersi kurczaka maczam w jajku, a później obtaczam w panierce z tartej bułki i parmezanu. Kurczaka smażę na rozgrzanym oleju (minimum 1/2 cm warstwa) z dwóch stron, na złoty kolor. Podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką z rukoli, rzodkiewki i szczypiorku.Przepis z "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz