Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 jajko
sól, pieprz
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
Dodatki:
12 młodych ziemniaków, oskrobanych i ugotowanych w lekko osolonej wodzie.
Surówka:
2 garście rukoli
4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
2 szczypiorki wraz z cebulką, drobno posiekane
Kremowy sos chrzanowy:
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka zmieszana z 2 łyżkami gęstej śmietany. Składniki surówki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Wykonanie:
Z piersi kurczaka odcinam luźniejsze części, rozbijam tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych częściach. W jednym głębokim talerzu roztrzepuję jajko z solą i pieprzem. W drugim mieszam tarty parmezan z bułką tartą. Piersi kurczaka maczam w jajku, a później obtaczam w panierce z tartej bułki i parmezanu. Kurczaka smażę na rozgrzanym oleju (minimum 1/2 cm warstwa) z dwóch stron, na złoty kolor. Podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką z rukoli, rzodkiewki i szczypiorku.Przepis z "Kwestii Smaku"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz