piątek, 15 kwietnia 2011

Roladki rybne zapiekane z ryżem

Składniki:

2 torebki ryżu (po 125 g)

400 ml rosołu warzywnego

200 ml białego wina

2 pory ( biała część łodygi)

50 g masła

25 dag mąki pszennej

250 g śmietany kremówki

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz


nieco cukru

4 pomodory

4 filety z sandacza (może być sola)

Ryż z torebek wsypuję do żaroodpornego naczynia. Wlewam rosół i połowę wina. Pory oczyszczam, przepoławiam wzdłuż i dokładnie myję. Kroję je w paski i posypuję nimi ryż.

Masło roztapiam w rondelku, dodaję mąkę, mieszając podgrzewam aż się przyrumieni. Wlewam śmietanę i resztę wina. Gotuję sos mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Sos przyprawiam musztardą, solą, pieprzem i cukrem.

Polewam sosem pory. Przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na 25 min.

Kiedy ryż się zapieka płuczę filety, osuszam ręcznikem papierowym, przekrajam wzdłuż na pół, posypuję solą i pieprzem i zwijam od krutszego brzegu w ruloniki.

Pomidory muję, nacinam na krzyż, wkładam na kilka sekund do wrzątku, następnie zanurzam w zimnej wodzie i sciągam skórkę. Przekrajam na pół, usuwam peski i kroje w kostkę.

Gdy ryzż jest gotowy. Wyjmuję naczynie z piekarnika. Robię w ryżu zagłębienia i układam roladki. Wszystko posypuję pomidorami i wstawiam do piekarnika na kolejne 15 min., przy tym samym ustawieniu piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz