sobota, 14 stycznia 2012

Langos - węgierskie placki drożdżowe

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 żółtko
4 łyżki oleju
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
50 ml mleka
100-300 ml wody
olej od smażenia
śmietana
1 ząbek świeżego czosnku
20 dag. żółtego sera (starkowanego)

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy na ok. 10 min. W misce mieszamy mąkę z solą, żółtkiem i olejem. Dodajemy drożdże i wodę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 60 min. Z ciasta formujemy placki wielkosci dłoni, placki rozciągamy w rękach (mają byc nierównych kształtów i grubości). Smażymy na głębokim mocno rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem. Podajemy ciepłe: posmarowane rozciętym ząbkiem świeżego czosnku, śmietaną i posypane startym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz