piątek, 27 stycznia 2012

Pasta z wątróbek

SKŁADNIKI:
40 dag wątróbek z drobiu,
4 łyżki stopionego masła, 1 średnia cebula obrana i drobno posiekana,
4 jajka na twardo,
1 łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu.

SPOSÓB WYKONANIA: Wątróbki dokładnie wypłukać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć cebulę, zrumienić. Po usmażeniu cebulę przełożyć na talerzyk. Resztę tłuszczu włożyć na patelnię i smażyć w nim wątróbkę na małym ogniu przez 8 minut, kilkakrotnie mieszając. Zestawić z ognia i przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajka na twardo, wymieszać i wszystko dwa razy przepuścić przez maszynkę (lub zmiksować blenderem). Posolić, posypać pieprzem i wlać resztę tłuszczu z patelni. Dokładnie utrzeć na pulchną masę. Pastę podawać mocno schłodzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz