poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Deser karmelowy

Składniki:
170 g cukru pudru
375 g skondensowanego mleka (słodzonego)
5 jajek średniej wielkości
1/2 litra mleka (może być mleko kokosowe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Przygotowuję karmel: wsypuję cukier puder na rozgrzaną patelnię i dodaję do niego dosłownie kilka kropel wody. Mieszam drewnianą łopatką aż się rozpuści i będzie miał piękny brązowy kolor. Następnie wlewam karmel do kilku małych ceramicznych miseczek. Całość przestudzam.
Mleko skondensowane ubijam z jajkami, wlewam mleko i wanilię. Tak ubita masę przelewam do naczyń, w których zastygł karmel. Przykrywam folią aluminiową i piekę około 1 h w kąpieli wodnej. Podaje po wystudzeniu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz