Składniki
3 jajka (żółtka i białka osobno)
2 łyżki cukru
50g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
225g serka białego
Propozycja podania:
250g pokrojonych truskawek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2−1 łyżeczki cukru
Sposób przyrządzenia
Potrawę zacznij od przygotowania polewy do placuszków. Pokrojone truskawki umieść w misce, skrop je octem balsamiczny i posyp cukrem. Miskę przykryj folią i odstaw na bok na czas robienia placuszków. Wykonanie ciasta na placuszki zacznij od zmieszania żółtek z cukrem (dobrze je utrzyj). Następnie do masy z żółtek i cukru dodaj serek, mąkę i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce ubij białka. Ubite białko dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając , aż połączą się wszystkie składniki. Placuszki piecz na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor ok. 1 min z każdej strony. Wcześniej przygotowane truskawki rozgnieć widelcem i podawaj z ciepłymi placuszkami.
Przepis:Nigella Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz