poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Piersi w jogurcie

Składniki:
kurze piersi
mieszanka sałat
1 malutka cukinia, pokrojona w słupki i blanszowana w osolonej wodzie
garść orzeszków pistacjowych lekko pokruszonych
pmidorki koktajlowe

Marynata do mięsa:
5 ml greckiego jogurtu
½ - 1 łyżeczka chili w proszku i papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
6 g świeżego imbiru – startego na pastę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka oleju,
5 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól
garam masala
½ łyżeczki octu winnego

Składniki dressingu:
sk z 1 cytryny
1 mały ząbek czosnku
20 g obranych pistacji (dobrze by było obrać je także ze skórki..)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy o armacie cytryny
sól
pieprz

Składniki dressingu wrzucić do blendera i zmielić.Składniki marynaty wymieszać. Kurze piersi ponakrawać i wrzucić do marynaty. Powinny w niej siedzieć przez noc.
Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty.Piec pod grilem aż będzie gotowe. W trakcie pieczenia kurczaka trzeba przewrócić. Sałatę wymieszać z dressingiem.Mięso pokroić. Podawać z cukinią, pistacjami i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz