sobota, 27 sierpnia 2011

Morelowa tarta

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 zółtka

Nadzienie:
70 dag moreli
2 jajka
3/4 szl. śmietany
1/2 szkl. migdałów
5 łyżek cukru

Zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 30 min., aby odpoczęło. Wyjmij, rozwalkuj i wylep formę do tarty. Podpiecz w 180 stopniach przez 20 min. Morele umyj, przekrój na połówki. Osusz na papierowym ręczniku i ułóż na cieście skórką do góry. Śmietanę wymieszaj z jajkami i cukrem; zalej brzoskwinie. Piecz w 180 stopniach przez 20 min. Posyp posiekanymi migdałami i piecz jeszcze 10 min. w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz