wtorek, 19 października 2010

Burgery z ciecierzycy

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 mała cebula drobno posiekana,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
90 g kuskus,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
400 g ciecierzycy z puszki,
1 kromka chleba tostowego,
sól i pieprz
olej do smażenia.
Wykonanie:
Kuskus namaczam w wodzie, według przepisu podanego na opakowaniu.Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek i smażę, mieszając, aż staną się miękkie. Zdejmuję z ognia i dodaję namoczoną kaszkę; dokładnie mieszam. Do miski wrzucam odsączoną ciecierzycę. Rozgniatam ją porządnie za pomocą widelca, dodaję posiekaną natkę, namoczoną wcześniej i dobrze odciśniętą kromkę chleba, jajko oraz tartą bułkę. Dość mocno przyprawiam, a następnie łączę z kuskusem, dodaje oliwę i mieszamy. Odstawiam na godzinę do lodówki. Wilgotnymi rękoma formuje z masy burgery. Na patelni rozgrzewam odrobinkę oleju, wkładam kotleciki i smażę z obu stron po 2-3 minuty. Podaję np. w chlebkach pita z sosem tysiąca wysp i warzywami.

Sos Tysiąca Wysp
Składniki:
1/2 szklanki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżeczki octu winnego,
2 łyżeczki cukru pudru,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta chili,
pieprz i sól.
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu wkładam do wysokiego naczynie i długo, energicznie mieszam (bądź miksuję).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz