wtorek, 19 października 2010

Kulki owsiane

Składniki:
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
50 g mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki posiekanych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego
2 łyżki rodzynek
3 łyżki mleka w proszku
Dodatkowo na polewę: ulubiona czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej.
2 łyżki masła roztapiam na patelni. Wsypuję połowę płatków owsianych i cały czas mieszając prażę, aż będą złociste. Tuż przed końcem prażenia dodaję migdały, tak by one też zdążyły się zarumienić. Odstawiam do ostygnięcia.
W rondelku zagotować mleko z cukrem i pozostałym masłem. Zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję rodzynki i olejek migdałowy, mieszam dokładnie. Do ciepłej masy czekoladowej wsypuję uprażone płatki z migdałami i te nieprażone, dodaję mleko w proszku, dokładnie mieszam. Powinna powstać gęsta, klejąca mikstura.
Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Otoczam w czekoladzie. Pozostawiam do ostudzenia w chłodnym miejscu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz