wtorek, 19 października 2010

Wołowina z chińskim makaronem

Składniki:
200 g chińskiego grubszego makaronu
2 łyżki oleju roślinnego (np. z orzechów ziemnych)
150 g chudego mięsa wołowego, pokrojonego w plasterki
1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
5 plasterków papryczki chilli lub kilka kropli sosu chilli
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 marchewka, pokrojona w plasterki
1/2 kapusty pekińskiej
1 cebulka ze szczypiorkiem, posiekana
1 patyk selera naciowego, pokrojony w plasterki
1/2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego + do serwowania
kilka kropli sosu chilli
1 łyżka oleju sezamowego lub więcej do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.
Rozgrzać wok i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 1 minutę). Dodać czosnek, papryczkę chilli, imbir, smażyć przez kolejne kilkanaście sekund. Dodać marchewkę, cebulkę, selera oraz kapustę pekińską i smażyć przez 2 minuty.
Dodać cukier, sos sojowy, sos chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Do woka włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz