środa, 20 października 2010

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:
1 marchewka,
1-2 cebule,
1 czerwona papryka,
1/2 pomarańczy,
pół garści pędów bambusa,
kilka plastrów ananasa z puszki,
1 pierś z kurczaka,
1 koncentrat pomidorowy,
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
sól i pieprz,zioła prowansalskie,
imbir,
słodka papryka w proszku.

Wykonanie:
Marchewkę kroimy w cienkie słupki, ananasa na małe cząsteczki, paprykę w paseczki, a cebulę w półplasterki. Pomarańczkę dzielimy na cząstki i obieramy z białych błonek.W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i sok pomarańczowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż płyn zredukuje nieco swą objętość. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku oraz obtaczamy w mące pszennej. Wrzucamy na patelnię i krótko podsmażamy. Dodajemy do sosu.W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody. Powoli dolewamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze chwilę – sos ma wyraźnie zgęstnieć. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz