czwartek, 21 października 2010

Makaron z tuńczykiem i kaparami

Składniki:
200 g makaronu farfalle (kokardki)
puszka tuńczyka w oliwie
2 łyżki kaparów
1/2 cebuli
suszone oregano
4 łyżki oliwy extra virgin
1/2 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30% (lub serka mascarpone)
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
tarty parmezan,
suszony zielony pieprz do dekoracji i
świeże oregano

Wykonanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz