czwartek, 14 października 2010

Kurczak curry

2 piersi kurczaka
1 czerwa papryka, pokrojonaw paski
2 łyżka czerwonej pasty curry (lub żółtej)
1 duża puszka mleczka kokosowego
10 łyżek gęstej śmietanki kremówki
cukier trzcinowy do smaku
zielone liście np. rukwii wodnej
dodatek do dania: smażony ryż z żółtą kurkumą
ziarenka sezamu do dekoracji
Doprawioną solą i pieprzem pierś kurczaka kroję na kawałki i krótko smażę na zdecydowanym ogniu na łyżce oliwy, razem z pokrojoną papryką. Używam głębszej patelni. Pod koniec dodaję pastę curry. Na patelnię wlewam mleko kokosowe i chwilę gotuję. Dodaję śmietankę kremówkę. Mieszam i doprawiam cukrem trzcinowym. Danie przekładam do miseczek i dekoruję zielonymi liśćmi rukwii wodnej, odłożonym kurczakiem i sezamem zrumienionym na suchej patelni. Podaję ze smażonym ryżem. Ryż: Wcześniej ugotowany na półtwardo ryż studzę i doprawiam solą, białym pieprzem, żółtą kurkumą i ziarnami sezamu. Smażę na patelni na dużym ogniu, mieszając i dodając pod koniec 2 łyżki oleju sezamowego i 3 łyżki sosu sojowego. Gorący mieszam z liśćmi rukwii wodnej i podaję w oddzielnych miseczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz