Składniki:
6-7 średnich ziemniakówmały
słoiczek chrzanu
plaster boczku surowo-wędzonego
plaster wędzonej ogonówki
1 kiełbaska śląska
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
2 kostki bulionowe
2 litry wody
sól, pieprz, majeranekliść laurowy
Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować pod przykryciem. Dodać kostki bulionowe, liść laurowy, chrzan, roztartą sporą szczyptę majeranku, przykryć i gotowaćdalej na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie pokroić boczek, wędlinę i kiełbasę na małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Dodać wszystko do zupy i przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Śmietanę dobrze rozmieszać z mąką i zahartować ją gorącą zupą - czyli wlać do kubka ze śmietaną kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszać, powtórzyć to jeszcze kilka razy, a następnie przelać zawartość kubka do garnka. Wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz