piątek, 22 października 2010

Gołąbki leniwe

Składniki:
350 g mielonego mięsa wieprzowego,
400 g czerwonej kapusty,
1 cebula,
3 ząbek czosnku,
1/2 szklanki surowego ryżu,
1/4 szklanki kaszy manny,
1 jajko,
1 łyżka sosu sojowego
szczypta chilli,
sól i pieprz.

Na sos:
2 kostki rosołowe,
mały przecier pomidorowy,
płaska łyżka mąki pszennej,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku, po czym łączymy z mięsem. Dodajemy surowy ryż, kaszę mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól,chilli, pieprz oraz sos sojowy do smaku.Wszystko razem dokładnie wyrabiany, a z powstałej masy formujemy nieduże, podłużne kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, aż porządnie się zrumienią z obu stron. Następnie zdejmujemy kotleciki z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Kostki rosołowe rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku i zalewamy pulpety, tak aby były całkowicie przykryte. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C. Kotlety powinny nieco napęcznieć. Po tym czasie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zlewamy powstały w czasie pieczenia sos do rondelka. Rozcieńczamy go wodą, tak, aby powstała ilość wystarczyła do ponownego przykrycia kotletów. Sosik zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Obie mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, po czym wlewamy do sosu. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (sos będzie raczej rzadki). Zalewamy nim kotlety i wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika. Kiedy sos zacznie bulgotać, oznacza to, że danie jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz