niedziela, 12 lutego 2012

Chińska surówka z białej kapusty

Składniki:
nieduża główki białej kapusty
2 marchewki

Zalewa:
pół szklanki octu ryżowego (może być też jabłkowy albo winny)
1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżki słodkiego sosu chili
szczypta soli

Oczyścić z wierzchnich liści i pokroić lub poszatkować na cieniutkie paski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą. Składniki zalewy wymieszać razem dokładnie i zalać nimi surówkę. Następnie należy ją dobrze ugnieść – najlepiej rękami. Chodzi o to, by kapusta puściła soki. Surówkę odstawić w chłodne miejsce na 1 lub 2 godziny, aby „się przegryzła”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz