Składniki:
1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
około 3 szklanek mąki pszennej
1 jajko
sól
Sos grzybowy:
garść suszonych prawdziwków, około 25 g
2 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebula
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kubeczek sereka mascarpone
Obrane i jeszcze ciepłe ziemniaki (tylko nie młode) rozgniatam dokładnie praską, studzę. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, ale nie koniecznie. Wykładam ziemniaki na posypaną mąką stolnicę. Dodaję mąkę ziemniaczaną i około 2 i ½ szklanki mąki pszennej, sól i jajko. Zagniatam ciasto, podsypując ewentualnie dodatkową mąkę, tak aby uzyskać ciasto na tyle twarde, aby można je było pokroić nożem. Dzielę ciasto na części i formuję z nich wałki, kroję kopytka. Wrzucam w partiach na wrzącą i osoloną wodę i gotuję przez 2 do 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Grzyby wkładam do rondelka, zalewam 1 szklanką zimnej wody i odstawiam na kilka godzin lub na całą noc. Grzyby wyjmuję z wody (wodę zachowuję) i osuszam na papierowym ręczniku. Kroję na mniejsze kawałki i smażę na oleju wraz z masłem, przez około 15 minut, pod koniec dodając pokrojoną w kostkę cebulę i smażąc aż się zeszkli. Doprawiam solą oraz pieprzem.Grzyby wraz z cebulką wkładam do rondelka z wodą po moczonych grzybach, doprawiam ewentualnie solą oraz pieprzem. Gotuję przez kilkanaście minut aż grzyby będą miękkie a sos odparuje. Pod koniec dodaję pokrojoną natkę oraz mąkę ziemniaczaną, aby zagęścić sos. Na koniec dodaję serek mascarone i mieszam aby się rozpuścił. Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz