sobota, 11 lutego 2012

Murzynek

Składniki:
113g masła
2 i 1/2 łyżki dobrej jakości kakao
1 szklanka mleka
1 i 1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki powideł

W garnuszku rozpuścić masło, dodać kakao i zamiszać. Odstawić na bok, wlać mleko i olejek; połączyć. Mikserem utrzeć na puszystą masę jajka i cukier, a na końcu powidła. Następnie do jajecznej masy dodawać na przemian mleko kakaowe i mąkę wymieszaną z proszekiem do pieczenia. Całośc połączyć wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec przez około 45 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni.. Wystudzić i polać polewą czekoladową.

Polewa Czekoloadowa
Składniki:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić w garnuszku (na małym ogniu) razem z łyżką wody, łyżką kakao oraz z cukrem. Polewa czekoladowa z kakao gotowa. Teraz trzeba tylko wylać ją na ciasto i pozostawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz